Vodni Transport

YU Agent, pored agencijskih usluga, počinje da organizuje brodski transport rasutih/suvih tereta sa partnerskim brodovima.

Doneli smo odluku da kupimo prvi brod i baržu i da zasnujemo svoju flotu. Tada je kupljen brod Altmuhl (aktuelni naziv: Bezdan BTL) i barža Schondra (77098). Malo nakon toga i brod Wiking. Tada smo pretežno vršili transport čeličnih proizvoda iz Smedereva, ka destinacijama u Austriji i Nemačkoj.

Nakon gašenja velike peći u Železari Smederevo odlučili smo da se ubuduće pretežno bavimo transportom poljoprivrednih proizvoda ka Crnom moru, odnosno ka luci Konstanca (Constanta).
Počinje intenzivnija saradnja sa kompanijom “Prestige Shipping Services”. To partnerstvo je doprinelo potpisivanju generalnog ugovora sa renomiranom svetskom trgovačkom kućom “Toepfer”.
Nakon toga uspostavljena je saradnja sa kompanijama “Nidera”, “Ameropa”, te drugim značajnim svetskim trgovcima.
Floti smo tokom godine pridružili baržu Allod-1 koja je u međuvremenu dobila ime Steffi.

U višegodišnji zakup uzimamo baržu PLM 1322. Partneri YU Agenta postaju firme “Pannavigator” sa svojim brodom Saga, preduzeće “M Shipping LLC” koje u vlasništvu ima brod Mura i baržu TZ 17521, kao i firma “Canal Sea Services srl” koja u svom vlasništvu ima gurač Canal Services 2 sa baržama ANR 29, ANR 284 i ANR 972.

YU AGENT je svoju flotu proširio brodom pod imenom Raphael H koji danas nosi ime Pannonia. Sklapamo ugovor sa Transdanubia LLC i u zakup uzimamo objekte Sveti Nikola, PZ 12202 i PZ 12401.

Postali smo vlasnici još jedne barže, nosivosti 1585 tona, na kojoj će se nakon generalnog remonta, zavijoriti zastava YU Agenta.

Godišnje transportujemo više od 200.000 tona suvih tereta. Prisutni smo na celom toku reke Dunav, u kanalu Majna-Dunav, te na rekama Majna i Rajna.

YU Agent dobija zvaničnu licencu za obavljanje delatnosti vozaralicencu za agenta posrednika za Branka Savića i licence za naše brodske agente.