YU-Agent
Ponovo otvoren rečni granični prelaz Bezdan na Dunavu
Objavljeno: 06.03.2024.

Rečni granični prelaz Bezdan, na Dunavu, između Srbije i Hrvatske ponovo je u funkciji i tu će se vršiti ulazno-izlazne revizije brodova, nakon što je Vlada Srbije usvojila izmene Uredbe o režimu graničnih provera domaćih i stranih plovila.

Od donošenja Uredbe o režimu graničnih provera domaćih i stranih plovila 2019. godine, desile su se promene u pogledu proširenja Šengen zone, te jedan značajan deo reke Dunav u dužini od 140 kilometara, od granice sa Mađarskom do Bačke Palanke, nije bio bezbedonosno pokriven.

Zbog toga je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formiralo Radnu grupu u čijem radu su učestvovali predstavnici Uprave granične policije MUP, Ministarstva spoljnih poslova, Agencije za upravljanje lukama, Ministarstva finansija, Uprave carina, Lučkih kapetanija i Granična veterinarska i granična fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Radna grupa je sprovela analizu efekata Uredbe i zaključila da je neophodno da se granične provere plovila obavljaju i na graničnom prelazu za međunarodni vodni saobraćaj Bezdan, u cilju podizanja nivoa bezbednosti plovidbe u Srbiji.

Obavljanjem graničnih provera stranih i domaćih plovila na graničnom prelazu Bezdan omogućuje se kontrola plovila odmah po ulasku u Srbiju.

Na ovaj način uspostavlja se režim graničnih provera stranih i domaćih brodova kojim se povećava bezbednost i sigurnost na teritoriji Srbije i omogućava efikasnije integrisano upravljanje granicom i sprovođenje graničnih procedura domaćih i stranih brodova.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u februaru ove godine najavio je ponovno uspostavljanje Lučke kapetanije u Somboru, odnosno Bezdanu.

On je tada rekao da ukidanje ovog graničnog prelaza nije bilo pravedno, zbog čega će se ta odluka promeniti, a njegovu najavu početkom godine pozdravila je Unija pomoraca i lađara Srbije.

Izvor:
Ministarstvo građevinarstva, saobraća i infrastrukture
https://www.mgsi.gov.rs/